Čiščenje in urejanje prostora pod pokrovom motorja ni priljubljeno, morda zato ker se zdi težavno in preveč zahtevno. Vendar pa lahko čist motor in površine okoli njega dodajo vrednost vašemu avtomobilu pri prodaji, nedvomno tudi olajša servisiranje. V tem vodiču preberite, kako vaš motor očistite z razmaščevalci, kako varno sperete vaš motor z vodo, kako obnoviti sijaj plastičnim delom, s čim in kako negovati gumijaste cevi, v manj kot eni uri dela.

Priporočene metode in izdelki za nego motornega prostora

Mnogi so prepričani, da motor in voda ne gresta skupaj in do neke mere je to res. Dokler voda ne prodre v motor ali električne konektorje, ne bo povzročila težav. Torej poskrbimo, da onemogočimo vstop vode v električne konektorje in v motor skozi dovod zraka.

Če motor samo speremo z vodo, ne moremo pričakovati, da bo odstopila vsa mast in umazanija. Najprej jo moramo razgraditi z razmaščevalci. Nedavno so razmaščevalci vsebovali zelo agresivne sestavine, ki so bile izjemno učinkovite pri čiščenju, a delo z njimi ni bilo tako varno, prav tako pa niso bile prijazne do okolja. Dandanes imamo na voljo razmaščevalce, ki vsebujejo detergente in naravne sestavine, ki so prijazne do okolja in je zato delo z njimi bolj varno.

Ko so motor in površine, ki ga obkrožajo suhe in čiste, moramo nanesti zaščito na vse površine. Materiali so večinoma plastika, guma in barvana kovina. Slednjo se najhitreje zaščiti s tesnilno maso ali voskom. Plastične površine lahko obnovimo in negujemo s površinskim premazom za plastike. Gumijaste cevi pa lahko negujemo s površinskim premazom ali gelom za pnevmatike.

Vodič - kako varno oprati motor

Najprej se prepričamo, da je motor hladen. Nikoli ne čistimo vročega motorja, ker bi se izdelki prehitro posušili in pustili madeže, lahko pa bi se tudi grdo opekli. Pri naslednjem koraku zavarujemo vse občutljive električne predele in preprečimo, da bi voda tekla v dovod za zrak. Najlažje je, da za to uporabimo aluminijasto folijo, to pa zato ker jo lahko poljubno oblikujemo po delih, ki jih želimo prekriti in je 100% vodotesna, prevodnost folije pa ni problem, ker so tudi pri novih motorjih električni deli izolirani s plastiko ali gumo. Ustvariti moramo mini dežnike, ki bodo skrbeli, da se voda ne zadržuje na občutljivih mestih in da ne curlja v dovod za zrak. Za najboljši učinek nato spiramo samo pod visokim kotom. Ko smo zaščitili občutljive električne dele in dovod zraka v motor, je čas za naslednji korak, pri katerem nanesemo razmaščevalec po površinah, ki jih želimo očistiti. Pazljivi smo le, da razmaščevalca ne nanesemo na odbijač ali blatnike, ker bi s tem načeli zaščito laka. Če ste ga pomotoma nanesli na ta območja jih temeljito sperite s cevjo in nanesite poljubno zaščito ali vosek. Ko ste nanesli razmaščevalec na željene površine, jih rahlo zdrgnite s krtačo z mehkimi konicami in pustite delovati od 10 do 15 minut. Na vroč dan pustite delovati manj časa, da ne pustimo razmaščevalcu, da bi se kjerkoli posušil, ker bi tako pustil madeže.


Ko smo pustili učinkovati 10-15 minut, speremo celotno območje motorja s cevjo, ki ima na koncu razpršilec, nastavljen na širok kot, tlačni čistilec pa le v primeru, da ga nastavimo na najnižjo stopnjo delovanja, da razmaščevalec s seboj odnese mast in umazanijo brez tveganja za vdor vode v nezaželjena mesta. Ko razmaščevalec temeljito speremo z vodo, je delo končano. Za nekaj minut prižgemo motor, da pospešimo sušenje. Proces končamo s sušenjem, pri katerem uporabimo mikrovlaknasto brisačo.


Ko je prostor pod pokrovom očiščen in suh, je čas za predzadnji korak, pri katerem nanesemo zaščito na vse površine. Barvane površine najhitreje zaščitimo s tesnilno maso ali voskom, plastične površine pa lahko obnovimo s površinskim premazom za plastike, ki ga nanesemo s penasto gobo ali mikrovlaknasto gobo. Gumijaste cevi lahko negujemo in zaščitimo s površinskim premazom za plastike, ali pa s premazom za pnevmatike in ju prav tako nanesemo s penasto gobo ali mikrovlaknasto gobo.
Zadnji korak v procesu čiščenja je pospraviti vse orodje in pripomočke, ki smo jih uporabili, tako da so čisti in pripravljeni za naslednjo uporabo. Vse brisače in nanašalne gobe je treba oprati v pralnem stroju pri nizki temperaturi s tekočim detergentom brez belila ali mehčalca, preden se lahko naravno posušijo.

Izjava