Notranjost avtomobila je bolj izpostavljena obrabi kot zunanjost, vendar se jo pogosto zanemarja, ko gre za podrobno čiščenje. Nedolgo nazaj so objavili spoznanje, da je notranjost avtomobila leglo umazanije in bakterij, ki so potencialno nevarne za zdravje ljudi! V tem priročniku boste izvedeli, kako se lotimo čiščenja in zaščite notranjih površin v avtu, tudi usnja in tkanine sedežev , talnih oblog, preprog, plastičnih in vinilnih površin ter stekel...

Metode čiščenja današnjih materialov

Nedolgo nazaj so objavili spoznanje, da je notranjost avtomobila leglo umazanije in bakterij, ki so potencialno nevarne za zdravje ljudi! Če razmislite, to niti ni presenetljivo. Večina avtomobilov je v notranjosti očiščena le enkrat ali dvakrat na leto, preostali čas pa pobiramo in nanašamo umazanijo iz vsepovsod in še vrste drugih bioloških odpadkov, ki se odlagajo s pomočjo potenja, kašljanja, kihanja, bruhanja ali še kaj hujšega. Poleg umazanije in bakterij, ki jih potniki deponirajo v notranjost avtomobila, je tu še izpostavljenost škodljivim sončnim žarkom in vplivih rednega nihanja temperature in vlage. Sčasoma porozne površine, kot so PVC plastike in gume zbledijo, izsušijo in postajajo vse bolj krhke in tako jim grozi, da bi napokale. UV- žarki iz sonca še dodatno poslabšajo stanje plastičnih in vinilnih površin in povzročajo nadaljnjo škodo. Velike razlike v vsebnosti vlage , zlasti v zimskih mesecih pa lahko spodbudijo nastanek plesni, ki lahko privede do neprijetnih, zatohlih vonjav.Čiščenje in zaščita notranjosti vašega avtomobila ni tako enostavna, kot si morda mislite. Če ste lastnik relativno novega avtomobila ali ste dobro pazili na notranjost vašega, ne boste imeli veliko dela, da bi dosegli odlične rezultate. Vendar, če vaša notranjost premore eno ali več od naslednjih težav , bi bilo bolje v prvi vrsti zaposliti strokovnjaka; močno zamazana tkanine ali preproge, očitno plesen, neprijeten vonj po tobačnemu dimu. Takšne težave je mogoče odpraviti z uporabo posebnih kemikalij in profesionalne čistilne opreme, vendar če se tega lotite sami lahko stvari samo še poslabšate. Razloga za to sta dva. Proizvajalci avtomobilov montirajo vse več elektronike in elektronskih naprav v sodobne avtomobile , kar pomeni, da  šamponiranje postane rizično (poklicni valeterji pogosto posamično pregledajo vsako vozilo, da najdejo vso motečo elektroniko pred začetkom dela). Prednost strokovnjaka je tudi, da ve kaj išče, dela varno in so zavarovani, če gre kaj narobe.  Drugi razlog za uporabo storitev strokovnjaka je, da bodo imeli specializirano mokro in suho opremo, parne stroje, kar jim omogoča, da sedeže in preproge očistijo in osušijo v kratkem času.  Nasprotno je pri domačih poskusih čiščenja, kjer sedeži in preproge ostanejo mokri več dni, kar pa lahko prispeva k nastanku plesni in neprijetnih zatohlih vonjav.

Strokovnjak mora material s katerim rokuje dobro poznati, prav tako dejansko kakovost tkanin in usnja, ki se uporabljajo v sodobnih avtomobilih. Namesto usnja velikokrat naletimo na teksturiran vinil, še posebej na hrbtnih straneh sedežev in na vratnih tapetah . Pravo usnje je največkrat uporabljeno na sedalnem in ledvenem delu, pa še takrat je drugačno tradicionalnemu usnju. V starih časih so proizvajalci iz kože naredili tri sloje. Spodnji sloj(semiš) je bil zavržen in so ga uporabili za druge stvari, zgornja dva pa so uporabili za različne dele oblazinjenja. Pri sodobnem načinu kožo s pomočjo kemičnega postopka nabreknejo in z računalniško vodenimi stroji razrežejo kožo na kar 10 plasti. Te tanke sloje potem zlepijo z vzorcem pravega usnja, da zakrijejo vse nepravilnosti. Dandanes je torej usnje narejeno iz tanke plasti usnja, vinila in furnirja, ter zahteva drugačen pristop k čiščenju. Tudi tkanina v avtomobilih se z lahkoto umaže že z malo količino vode ali drugih tekočin. Razlog za te madeže je nepoznan, obstaja verjetnost da pride do reakcije z kemijskimi ostanki, ki ostanejo pri proizvodnji. Priporočamo da se izogibate šamponiranju in namakanju vašega oblazinjenja in pazite pri čiščenju usnja, pomembno je tudi natančno vedeti za kakšno usnje gre in uporabljati primerne izdelke za čiščenje in zaščito. Če je notranjost vašega avtomobila v dobrem stanju vam bodo naslednji nasveti pomagali, da tako tudi ostane. Priporočamo, da se čiščenju in detajliranju notranjosti posvetite mesečno in zaščiti usnja na četrtletje.

Vodič - kako varno očistiti notranjost avtomobila

Ko se lotimo čiščenja notranjosti je prva stvar, ki jo moramo narediti, da s krtačo z mehkimi ščetinami skrtačimo oblazinjene površine. Trde površine obrišemo s suho brisačo iz mikrovlaken, da spravimo vso umazanijo iz površin na tla. Zatem odstranimo preproge in vse skupaj posesamo. Če ima vaš sesalnik primerno mehko krtačo, jo lahko uporabite za čiščenje rež za zračenje na armaturi. To lahko naredite tudi z majhno detajlirno krtačo. Če imate probleme z dlakami domačih živali ali z lasmi lahko kupite valjček/krtačko namenjeno le temu, ki vam prihrani čas in je relativno poceni nakup.

Ko smo oblazinjene površine in tapete očistili, nam ostanejo še trde površine v avtomobilu kot so npr. armatura, sredinska konzola,... Če so ti predeli samo prašni, jih lahko očistimo z enim samim korakom, z uporabo dobrega in kvalitetnega premaza za armature, ki ga nanesemo z mikrovlaknasto blazinico (produkt nanesemo na blazinico in obrišemo, namesto da sprejamo po vsej notranjosti). Če so površine bolj umazane, jih je potrebno najprej obrisati z vlažno brisačo iz mikrovlaken. Za spopad z res umazanimi površinami, brisačo iz mikrovlaken navlažimo z večnamenskim čistilom, razredčenim do priporočene vrednosti za čiščenje notranjosti. Priporočamo, da volan samo obrišete z vlažno brisačo iz mikrovlaken in ga ne mažete in nanj zaradi varnostnih razlogov ne nanašate ničesar.
Zatem se lotimo čiščenja notranjih steklenih površin. Če so razmeroma čiste, jih lahko preprosto obrišemo s čistilom za stekla, z uporabo krpe iz mikrovlaken. Če pa imamo ostanke lepila od nalepk ali sloj od tobačnega dima, vzamemo krpo iz mikrovlaken in jo namočimo v malo špirita (krpe ne peremo v pralnem stroju ter jo uporabimo le za umazana opravila).

Po končanem čiščenju steklenih površin so na vrsti sedeži. Odstranimo morebitne madeže v tkanini in očistimo ter zaščitimo usnje, če ga imamo. V obeh primerih je čiščenje opravljeno z raztopino večnamenskega čistila v priporočenem razmerju za notranje površine. Če imamo usnjene sedeže, preberemo etiketo na embalaži in se prepričamo, da je varno za uporabo na usnju. Krpo iz mikrovlaken navlažimo s čistilom in prebrišemo površino, madeže na rahlo podrgnemo. Za spopad z res umazanimi sedeži pa priporočamo uporabo parnega čistilnika. Para je izjemno učinkovita pri razgradnji umazanije vendar moramo paziti da s prekomerno toploto ne uničimo tkanine ali občutljivega usnja. Na parnem čistilniku nastavimo primerno količino dovoda pare - zmeraj začnemo z najmanjšo količino in po potrebi postopoma povečamo. Šobo s paro stalno premikamo po tkanini - če se ustavimo lahko s tem pregrejemo in posledično poškodujemo tkanino ali usnje. Ko smo usnje očistili, ga je potrebno še zaščititi z uporabo mikrovlaknaste blazinice.

Naslednji korak v procesu je čiščenje in zaščita vstopnih pragov, ki jih pogostokrat spregledamo. Če niso pretirano umazani, jih preprosto očistimo s krpo iz mikrovlaken in večnamenskim čistilom - omembe vredno je, da obrišemo še stopalke (uporaba stare ščetke za zobe pomaga, ko so stopalke zelo umazane). Za močno umazane pragove uporabimo mikrovlaknasto pralno rokavico in vedro milnice, ter jih osušimo z mikrovlaknasto sušilno krpo. Ko so očiščeni in suhi, jih je potrebno zaščititi z uporabo tesnilne mase in voska za barvane površine, ter zaščitni sprej za plastične površine. V slednjem primeru razpršilni izdelki omogočajo hiter ter enostaven način za nanos zaščite.

Predzadnji korak v procesu je čiščenje preprog, ki ste jih odstranili iz avtomobila v prejšnjem koraku. Medtem ko delate to, lahko posvetite pozornost še morebitnim neprijetnim vonjavam vaših preprog. Vonjav se znebimo s pomočjo sode bikarbone, ki jo potresemo in počakamo nekaj ur, da vpije umazanijo. Nato jih skrtačimo in presesamo. Če so narejene iz tkanine in nam delujejo vlažne po sesanju, jih obesimo na prepih za par ur, da se presušijo. Priporočljivo je to narediti v zimskem času, saj so takrat tepihi prepojeni in redno sušenje preprečuje nastanek plesni in zatohlih vonjav. Če pa so tepihi gumijasti, jih lahko očistimo s pomočjo večnamenskega čistila in brisače iz mikrovlaken. Pod nobenim pogojem na gumijaste preproge ter pedala ne nanašamo nikakršne zaščite (drsenje). Če ste se odločili za odpravljanje neprijetnih vonjav iz preprog, jih ne pozabite temeljito presesati, preden jih namestite nazaj v avtomobil.

Zadnji korak v procesu čiščenja je pospraviti in očistiti pripomočke, ki smo jih uporabljali, da so pripravljeni za naslednjo uporabo. Vse krpe, brisače in blazinice operemo v pralnem stroju pri nizkih temperaturah, z uporabo nebiološkega tekočega detergenta (izognete se milnatim praškom, detergentom z vsebnostjo belila in mehčalca). Obesimo in posušimo. Vse dlake in lase, zagozdene v detajlirnih krtačah izločimo in izpraznemo sesalec.

Izjava